Hjælp til ofre for identitetstyveri

Ofre for identitetstyveri føler stor skyld og skam ved, at de har ladet sig narre. Måske er det en, de troede var deres ven, som har snydt dem, og derfor mister de ikke kun penge, men også tilliden. Identitetstyveri er et stigende problem i tråd med at flere og flere ting bliver digitaliseret. Derfor er det nødvendigt, at vi taler sammen om, hvad identitetstyveri er, og hvad vi kan gøre, hvis vi udsættes for identitetstyveri.

Læringsbrætspil, der støtter og forebygger

Ligeværd har med støtte for Offerfonden udviklet det dialogskabende læringsbrætspil ”Stop identitetstyven”, som netop har til formål at forbygge identitetstyveri og hjælpe ofre for det. Spillet, der blev færdigt i december, skaber  rammerne for en tryg samtale om identitetstyveri. Spillerne får viden om, hvordan identitetstyveri foregår og hvad de kan gøre, hvis det sker. Men vigtigst af alt, så giver den indbyggede dialog ofre for identitetstyveri mulighed for at dele deres oplevelser. Derved er spillet et værktøj, der både giver en tidlig støtte til ofre for identitetstyveri og skaber en  forbyggende indsats, der kan mindske risikoen for, at spillerne blive ofre for identitetstyveri.

Sådan fungerer spillet

Dialogen om identitetstyveri starter allerede inden spiller sættes i gang. To samtaler sikrer, at spillerne har en fælles forståelse af, hvad identitetstyveri er, og hvad de kan gøre, hvis de møder en identitetstyv.

Samtalerne tager udgangspunkt i spillets tre tyve-kategorier:

  • Onlinesvindel
  • Telefonfusk
  • Falske kærester og venner

Og de fire typer hjælpekort, som spillerne skal bruge for at afsløre tyven:

  • Tal om det
  • Undersøg
  • Bed om hjælp
  • Pas på papirerne

Så starter spillet. Hver spiller vælger en farvet brik og to hjælpekort. Nu er de klar til at bevæge deres brik rundt på spillepladen, hvor de møder identitetstyve og samler flere hjælpekort, så de kan afsløre tyven. Udfordringen med identitetstyveri forandrer sig hele tiden, og tyvene finder på nye måder at begå denne form for kriminalitet på. Derfor indeholder spillet tomme tyvekort, hvorpå spillerne kan beskrive nye scenarier og hvilke hjælpekort.

Spillet i praksis

Seks unge spiller ”Stop identitetstyven”. En af spillerne har netop slået med terningen og er landet på identitetstyven ”Falske kærester og venner”. Nu læser en anden spiller tyvekortet op: ”Din ven vil hjælpe dig med din netbank og skal bare lige låne dit ID. For at afsløre tyven skal du tale om det og bede om hjælp.” Spilleren siger: ”Jeg har kun hjælpekortet ‘Tal om det’. Er der nogen, som kan hjælpe? En medspiller siger: ”Jeg har ‘Bed om hjælp’ “. Spilleren trækker et tilfældigt kort hos medspilleren, men er ikke heldig, og får hjælpekortet, ”Pas på papirerne”. Spillerne afslørede dermed ikke identitetstyven. Derfor rykker de tyvefiguren et felt tættere på palmeøen. Når tyven til palmeøen, har tyven vundet.

Spændingen stiger. Kan spillerne nå at få tyven i fængsel, inden han sikker af til en palmeø? Hvis det ikke lykkes, så taber de alle sammen.

Spillet afsluttes med endnu to samtaler. Den første fokuserer på oplevelsen af identitetstyveri. Spillerne får mulighed for at dele deres oplevelser og spillere, som ikke har været  udsat for identitetstyveri, bliver opmærksomme på, at identitetstyveri sker i virkeligheden – ikke kun i spillet. En spiller, som har været stille under hele gennemspilningen, siger: ”Jeg ved godt, hvad en falsk kæreste er. Jeg havde en kæreste, som lånte mine personlige oplysninger, og nu skylder jeg en masse penge væk. Jeg kan ikke bevise, at det ikke er mig, der har taget lånene, så derfor kan jeg ikke slippe for gælden.” De andre spillere stiller spørgsmål om, hvem der meldte det til politiet, og hvad der skete i banken, da der blev ringet dertil.

I den anden afsluttende samtale skal spillerne vælge to hjælpekort. Et hjælpekort, som de synes, de er gode til, og et hjælpekort, som de gerne vil være bedre til. Når spillerne har valgt, skal de begrunde deres valg. Denne samtale giver spillerne mulighed for at reflektere over, hvad de har oplevet i løbet af spillet, og hvad det konkret betyder for dem for eksempel at bede om hjælp. Er det noget, de er gode til, eller noget, de skal øve sig i. ”Stop identitetstyven” kan spilles uden de indledende og afsluttende samtaler. Derfor vil de unge kunne tage spillet frem og spille det selv uden støtte fra en afvikler.

Gentagelse, aktiv deltagelse og dialog som læringsstil

På skoler og uddannelsessteder, der er medlem af Ligeværd, arbejdes der med at skabe den rette ramme, som støtter den unge i at kunne lære. Et brætspil er sådan en ramme. Her er de unge fælles om noget, som de er motiveret i at deltage i. Spillets opbygning tager afsæt i den faglige viden om, hvordan unge med særlige behov bedst tilegner sig og fastholder kompetencer. Derfor er spillet bygget op af konkrete scenarier, aktiv deltagelse i løsning af mødet med identitetstyven og dialog. De tre elementer sikrer mulighed for, at spillerne kan tilegne sig viden om identitetstyveri.

En ung, der har spillet ”Stop identitetstyven” har fået større viden om, hvordan identitetstyveri kan foregå, og en oplevelse af, at det er vigtigt at tale om opleverne,bede om hjælp, undersøge og passe godt på deres personlige oplysninger. Spillets dialogskabende ramme gør det naturligt at tale om identitetstyveri, som noget alle kan komme ud for, og derfor vil ofre ikke føle så stor skyld og skam ved at fortælle om overgrebet.

Januar 2020

Er fuldmagter løsningen?

Cirka hver femte har svært ved at begå sig i den digitale offentlige sektor. Et problem som regeringen, KL og Danske Regioner vil løses ved at gøre det lettere at afgive fuldmagter. Men er det den rigtige løsning?

En måned før sin 18-års fødselsdag modtog Sebastian Weinreich ligesom alle andre unge mænd et brev fra Forsvarets værnepligtssektion i e-boks. Et brev, som han måske ikke havde opdaget uden sin mors hjælp.

”Det var godt, at min mor mindede mig om at tjekke e-boks, for der lå faktisk to vigtige mails. En fra Forsvaret og en fra min kørerlærer,” siger han.

I brevet bad Forsvaret Sebastian Weinreich om at logge ind med en unik kode og udfylde et skema om sine helbredsoplysninger, som de skulle bruge til at vurdere, om han skulle indkaldes til session. Men når Sebastian Weinreich logger på sin digitale post, støder han ofte på det samme problem. For selvom han godt kan læse, hvad der står, så forstår han ikke altid, hvis der er noget, han skal reagere på, og hvordan han skal gøre det.

”Jeg fik hjælp af mine forældre til at udfylde skemaet, for det kunne jeg nok ikke selv kunne klare,” fortæller han.

Sebastian Weinreich er måske ikke den eneste unge mand i Danmark, der får hjælp af sine forældre til netop det skema. Men hvor de fleste med tiden lærer at huske e-boks og reagere på beskeder, så bliver det ikke nødvendigvis tilfældet for Sebastian Weinreich.

Som ung med indlæringsvanskeligheder og kognitive funktionsnedsættelser tilhører han en kompleks gruppe af digitalt udsatte, som ikke begår sig digitalt på lige fod med flertallet. En gruppe, som ifølge Digitaliseringsstyrelsen udgør 17-22 pct. af den voksne befolkning og rummer både ældre, unge, borgere med anden etnisk oprindelse og borgere med funktionsnedsættelser. En gruppe, hvor nogen har udfordringer med at bruge MitID, nogen med at huske koder og andre med at læse, forstå og reagere på beskeder.

 

Fuldmagter som frigørelse

Når Sebastian Weinreich med sine kognitive udfordringer næppe kommer til at begå sig på egen hånd i nutidens digitale offentlighed, så skal han fortsat i fremtiden bede om hjælp fra pårørende, når der lander vigtig digital post i hans e-boks. I hvert fald hvis det står til visionerne i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, som regeringen, KL og Danske Regioner udkom med i 2022.

I den lyder et af fem pejlemærker for offentlig digitalisering, at alle skal kunne være en del af det digitale samfund. Og hjælpen skal være, at borgere, der er udfordrede af digitaliseringen, let skal kunne afgive fuldmagter og på den måde lade støttepersoner og familiemedlemmer repræsentere sig i det digitale møde med den offentlige sektor.

Men selvom løsningen med fuldmagter på overfladen ser god og smidig ud, så er den form for frigørelse fra sin egen sag ikke helt rimelig, mener Ligeværds direktør Esben Kullberg.

”Jeg mener, at man giver op for tidligt ved at sige, at hvis du ikke kan selv, så må du få nogen til at gøre det for dig. De her borgere kan mere, end man regner med. Og inden vi griber til fuldmagter, så mener jeg, at vi bør hjælpe dem bedst muligt med at kunne mest muligt selv,” siger han.

 

Digitale læringsværktøjer

Ifølge ham kan det lade sig gøre at sikre løsninger til digitalt udsatte borgere, som styrker den enkeltes mulighed for at begå sig i den digitale offentlige sektor. Det beviste app’en Digisafe, som Ligeværd udkom med i 2018. I den kunne man spille sig vej igennem brugen af NemID, netbank, handel på internettet og de sociale medier.

”Der er brug for noget lignende her. Fuldmagter kan være en god løsning for mange, men vi bør også udvikle værktøjer, der kan hjælpe digitalt udsatte borgere til at blive så selvhjulpne som muligt,” siger han.

Med udgangen af NemID i oktober 2023 har Digisafe udtjent sin funktion og findes derfor ikke mere. Men erfaringen viser, at Digisafe også blev populær blandt andre målgrupper, hvor både Ældre Sagen, Røde Kors og Hjerneskadeforeningen blandt mange andre brugte app’en til at undervise deres målgrupper.

 

Den administrative byrde

På Waldemarsbo Efterskole bruger viceforstander Nikolaj Schomacker flere timer ugentligt på at hjælpe elever med at ændre glemte koder, med at logge ind i systemer med MitID osv.

”Jeg bruger oceaner af tid på det. Mindst to gange om dagen er der en elev, der kommer og skal have hjælp til et eller andet digitalt. Så er der en, der ikke kan komme ind på e-boks, så er der en, der ikke kan bruge MitID eller åbne teams,” siger han.

På den måde bliver han digital værge for efterskolens elever, som også bliver afhængige af hans hjælp, så længe de er på efterskolen, langt væk fra deres forældre.

”Men er det meningen, at de fuldmagter skal ligge hos elevernes skolelærer?” spørger han.

 Nikolaj Schomacker efterspørger en platform, som han kan undervise fra, så eleverne bliver mere selvhjulpne.

Og selvom Sebastian Weinreichs mor, Louise Weinreich, gerne hjælper sin søn, når det er nødvendigt, så ser hun også gerne, at Sebastian Weinreich får mulighed for at blive mere selvhjulpen.

”Fuldmagter er måske ikke rimelige, men så længe der ikke er nogen eller noget, der klæder ham på til selvstændighed, så er det jo nødvendigt. For ellers ender han jo måske på gaden eller uden indtægt. Eller med en bøde eller fængselsstraf, hvis man for eksempel ikke møder op til Forsvarets Dag, fordi man ikke har tjekket sin e-boks,” siger hun.

”Men jeg ser da gerne, at han kunne det meste selv, så han kan få det privatliv, han har ret til.”

 

Administrationens ansvar

Fuldmagter er stadig kun en vision for, hvordan man løser udfordringen med den store gruppe digitalt udsatte i fremtiden. Men eksemplerne viser, at den løsning, der lægges op til i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, allerede uofficielt praktiseres i dag. Og fuldmagt eller ej, så er de unge nødt til at spørge om hjælp, så længe de ikke kan selv, fortæller Bettina Lemann, som er professor i retssociologi ved Juridisk Institut på Aarhus Universitet og medlem af Ligeværds hovedbestyrelse.

”Borgeren får måske hjælp af en, som de selv har valgt og har tillid til i en eller anden udstrækning. Men det betyder bare også, at de er tvunget til at lade nogle andre gøre det for sig. Det er ikke noget valg for dem. De er nødt til at give andre indblik i deres personlige forhold.”

Og på den anden side er støttepersoner som Nikolaj Schomacker og familiemedlemmer som Louise Weinreich nødt til at påtage sig opgaven.

”De er jo tvunget til at gøre det, for hvem skal ellers gøre det? Der er ikke andre til at gøre det,” siger hun.

 På den baggrund mener Esben Kullberg ikke, at fuldmagter kan stå alene som løsning.

”Jeg synes, det er uhensigtsmæssigt at presse folk, der ikke er digitaliseringsklar til at afgive kompetencen til at handle på deres vegne til nogle andre. Og jeg synes, det er urimeligt i forhold til en støtteperson som Nikolaj Schomacker eller pårørende som Louise Weinreich, at de får den administrative byrde oven i, at de skal klare sig selv.”

”Jeg kan godt se det er en nem løsning fra et administrativt perspektiv, men jeg synes ikke, det er et helt rimeligt greb set fra et borgerperspektiv. Jeg synes, man tørrer et ansvar af på borgerne, som egentlig er administrationens.”

 

Retten til privatliv

Et andet problem, hvis brugen af fuldmagter står alene, er, at den sætter retten til privatliv på spil. Alle har ret til privatliv, men hvis en borger er nødt til at afgive en fuldmagt for at handle i det offentlige, så bliver den ret sat under pres, fortæller Bettina Lemann.

”Vores udgangspunkt retligt set er, at vi ejer vores egen data, og vi har ret til privatliv. Vi har ret til selv at bestemme, hvem der får indblik i vores private forhold. Det er jo det retlige grundprincip, og det kan jo være svært at iagttage i den situation.”

Og man skal passe på med at kaste vrag på den rettighed for at få den digitale offentlighed til at glide, mener Esben Kullberg

”Vi kan ikke med den ene hånd sige, at alle har ret til privatliv. Og med den anden hånd sige, at det bare ikke gælder dem, der ikke kan begå sig digitalt. Borgere med nedsat psykisk funktionsevne har ret til løsninger, hvor de ikke bliver afhængige af andre,” siger han.

Siden 2018 har Danmarks digitale offentlige sektor været verdens bedste ifølge FN. Men selvom Danmark er langt, og løsninger som borger.dk, Digital Post og MitID gør hverdagen lettere for de fleste, så bør vi stadig udvikle, så alle kommer med og får lige adgang til velfærdssamfundet, som det også står beskrevet i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, mener Esben Kullberg.

”Inden vi griber til fuldmagter, bør vi som minimum forsøge at hjælpe digitalt udsatte til så meget selvstændighed som overhovedet muligt.”

Et uskyldigt “hej” blev til en gæld på 400.000 kr.

HEJ. Sådan startede den dialog på Facebooks beskedtjeneste, Messenger, der skulle blive starten på et sandt helvede for Jesper. Jesper skrev ”hej” tilbage til den unge kvinde, der lagde op til, at hun gerne ville lære ham bedre at kende. Det viste sig, at der i stedet for en ung kvinde gemte sig to mænd bag skærmen. To mænd, som var gået målrettet efter en ung mand med særlige behov som Jesper. Et lille år efter det ellers så uskyldige hej, står Jesper i en situation, hvor der i hans navn er optaget lån for 400.000, som han risikerer at skulle betale tilbage, for han er en af de mange, som er blevet udsat for identitetsmisbrug. Jesper har valgt, at han gerne vil dele sin historie med os, så den forhåbentlig kan være med til, at andre unge som ham ikke havner i samme ulykkelige situation.

I Ligeværd er vi glade for, at Jesper har valgt at stå frem med sin historie, så vi
kan sætte endnu mere fokus på det desværre stigende problem med identitetsmisbrug. Jesper hedder i øvrigt ikke Jesper. Det er et navn, vi har fundet på til artiklen, for den unge mand, der modigt deler sine erfaringer med os, har fuldt forståeligt ønsket at være 100 procent anonym. Det har han, fordi denne sag har været så smertelig for at ham at komme igennem, og det er kun de allernærmeste, der kender til den. Da jeg ringer på hos Jesper, bliver jeg mødt af en sød og smilende ung mand, da døren bliver åbnet. Sammen med ham er hans botræner Søren*, som er en vigtig person i Jespers historie. Vi sætter os i stuen og laver en aftale om, at hvis snakken kommer ind på emner, som han helst er fri for at tale om, fordi de gør for ondt, så siger
han til.

Jeg ville jo bare hjælpe

”Hej.”
”Hej,” skrev Jesper tilbage til kvinden på Messenger. Og stille og roligt udviklede der sig en lille flirt, hvor Jesper og ”kvinden” lærte hinanden bedre at kende. Efter et par uger gav ”kvinden” udtryk for, at hun gerne vil videochatte med Jesper, men fortalte, at hun desværre ikke havde penge på sin chatkonto. Jesper syntes, at det var synd for hende, så han sendte billeder af sine kontooplysninger, så hun kunne sætte penge ind på sin konto. ”Jeg ville jo bare hjælpe,” fortæller Jesper. De kom dog ikke til at chatte sammen. I en længere periode hørte Jesper ikke noget fra kvinden, men så dukkede hun op igen, og hun fik i løbet af deres dialog overtalt Jesper til at sende billeder af sit NemID og andre personlige oplysninger.

Der er noget galt

Den 19. september modtog Jesper et brev fra Skat, som Søren, Jespers botræner, reagerede på. Han ringede til Skat, hvor han fik at vide, at Jesper havde været inde og ændre på nogle ting i sin skattemappe og bedt om at få udbetalt restskat til en nyoprettet Nemkonto. Søren har kendt Jesper i fem år og ved, at det havde Jesper ikke! Derudover kom der et brev fra Resurs Bank, hvor der stod, at Jesper i den anden ende af landet havde oprettet en konto og optaget et lån, hvor pengene var blevet flyttet til en ekstern bank. Her gik det op for Søren og Jesper, at noget var helt galt. De skyndte sig at kontakte Jespers eget pengeinstitut, og her fandt de ud af, at Jespers bankrådgiver var i gang med at overføre penge fra Jespers Nemkonto til en ekstern konto. Det var han, fordi han havde modtaget en mail fra Jesper – troede han – med salgsopstillingen på en bil, som Jesper gerne ville købe. Jesper havde dog aldrig sendt denne mail. Ved nærmere eftersyn kunne bankrådgiveren godt se, at mailadressen ikke var Jespers, men at den lignede den til forveksling. Heldigvis nåede Jesper og Søren at stoppe udbetalingen på 135.000 kr. – penge, som var blevet lånt i Jespers navn, men ikke af Jesper. Det stoppede desværre ikke her, for det viste sig, at der på få dage var blevet optaget lån i syv forskellige banker til et samlet beløb på knap 400.000 kr.

Det skælvende besøg hos politiet

Dagen efter fulgtes Jesper og Søren ad til politiet med al den dokumentation, de kunne samle, og lavede en anmeldelse. Jesper fortæller, at han var meget nervøs. Og Søren føjer til: ”Jeg har aldrig set Jesper være så nervøs. Jeg måtte nærmest overtage vidneforklaringen for dig. Du kunne slet ikke sammenfatte forløbet, fordi du var så nervøs. Her må jeg rose politiet – de var super gode. Der sad en smart Mads Mikkelsen type og en ældre erfaren type, der godt kunne se, at du var hamrende nervøs. Han lagde en hånd på Jespers knæ og sagde ’bare tag den med ro. Du har dummet dig – det ved du godt, men vi skal nok få fat i dem’.”

Mødet med bedragerne

Kvinden, som Jesper troede, han skrev med, have oprindeligt lagt op til, at de skulle mødes. Det blev aldrig til noget. Derimod var han nødt til at møde de to mænd, som havde misbrugt hans identitet, da han skulle vidne i retssagen mod dem. Jesper fortæller, at han var meget påvirket af det hele i perioden op til retssagen. ”Jeg var hamrende nervøs. Jeg var også bange for, at retssagen ville filmet og at jeg ville komme i avisen, så andre kunne finde ud af, hvad der var sket.” Jespers far tog med ham, da han skulle møde op i retten. De havde en lang køretur foran sig. Der blev ikke snakket meget på turen, for Jesper havde brug for bare at sidde med sine egne tanker. Om oplevelsen i retssalen fortæller Jesper: ”Jeg sad under en meter fra dem, der havde gjort det. Det var meget ubehageligt. Jeg havde koldsved. Jeg har svært ved at sætte ord på det. Jeg svarede meget kort på spørgsmålene. Jeg ville bare have det  overstået.”

Bare ét ud af 360 forhold

I december blev Jesper ringet op af politiet, der kunne fortælle, at de havde anholdt to mænd, som viste sig at være dem, der stod bag den falske profil  på Facebook. Jespers identitet var langt fra den eneste, bedragerne havde misbrugt. Politiet kunne fortælle, at de to mænd var tiltalt for 360 forhold. De var gået målrettet efter to grupper: Ældre mennesker og sårbare unge.

Skal Jesper betale pengene tilbage?

Den hårde sandhed er, at det ved han endnu ikke. Siden september har han gået i uvished. Jesper har med hjælp fra Søren rejst et erstatningskrav mod de sigtede. Jesper afventer, at der falder dom i sagen og at politiet forhåbentlig finder frem til pengene. Hvis pengene ikke bliver fundet, er Jesper forpligtet til at dække det lånte beløb, da han har udvist det, man kalder grov uagtsomhed ved at dele personlige oplysninger som NemID osv. Søren fortæller, at de er blevet anbefalet at sige, at Jesper ikke kan betale, og så går sagen videre til fogedretten og så kører det derigennem.

Store konsekvenser

Det ellers så uskyldige HEJ har haft store konsekvenser for Jesper på to planer. Menneskeligt og økonomisk. ”Jeg har det nogenlunde nu, men jeg er nervøs for, om jeg skal i fogedretten,” fortæller Jesper. Søren føjer til: ”Jeg har været meget frustreret på Jespers vegne, og jeg kan endda lægge det fra mig. Jesper skal bære rundt på det hele tiden”. ”JA, det skal jeg,” stemmer Jesper i og fortsætter: ”Jeg føler mig pinlig og snothamrende dum. Det er jo mig selv, der har udleveret oplysningerne. Jeg har udleveret NemID, pasnummer og CPR-nummer.” Søren fortæller videre: ”Jeg har kendt dig i fem år, Jesper, og jeg har set sider af dig, som jeg aldrig har set før.” Som om de menneskelige konsekvenser ikke er en høj nok pris, så er situationen den, at Jesper hver måned har 1.200 kr. til fornødenheder, når hans leveudgifter er trukket fra. Hvis han skal betale pengene tilbage, skal han ud af de 1.200 kr. finde 3.500 kr. Han står altså i en fuldstændig umulig situation. Han håber derfor, at andre unge vil følge hans råd til færden på de sociale medier.

*Søren er også et fiktivt navn.

August 2019