Fotograf: Lasse Mors
Da Tobi mister sit fleksjob, modtager han tilbagebetalingskrav på mere end 14.000 kroner fra det offentlige som følge af en række fejl. Uden hjælp fra AspIT, hvor han færdiggjorde sin STU få måneder tidligere, var han ikke kommet ud af situationen, fortæller han.
Du skal betale din seneste månedsløn tilbage, og du får ikke løn i den her måned.
Det var den besked, der landede i Tobi Jaguschs e-boks en fredag eftermiddag efter kommunens lukketid.
”Det hjalp ikke til, at jeg i forvejen ikke syntes, livet var så fedt,” siger han.
Ugen inden havde han mistet sit fleksjob. Det var den første og eneste månedsløn fra det fleksjob, som kommunen nu bad ham betale tilbage.
Halvanden måned tidligere
Tobi Jagusch starter i sit første fleksjob i sommeren 2022, kun få uger efter han har færdiggjort sin STU på AspIT i Aabenraa. Han er stolt og glad for at kunne bidrage, men glæden varer kort. Bare halvanden måned senere går virksomheden konkurs, og Tobi mister jobbet.
”Jeg fik bare et opkald om, at jeg skulle blive hjemme,” fortæller han.
24-årige Tobi Jagusch har infantil autisme og angst og er visiteret til fleksjob 15 timer om ugen med en effektivitet på 30%. Han ”overtænker hele tiden”, ”har det skidt med andre folk” og ”har svært ved at læse sociale situationer,” fortæller han. Med sig har han altid servicehunden Jackson, og før han fik ham, kunne Tobi ”slet ikke komme udenfor.”
Beskeden om at blive hjemme kommer som et chok, og det får Tobi til at gå i panik.
”Min hjerne kom helt op at køre, og jeg blev nervøs og bekymret og kunne ikke finde ud af, hvordan livet skulle fortsætte.”
På grund af sine udfordringer har han svært ved at overskue situationen. Både da han får nyheden om, at han mister jobbet og ugen efter, da han får besked på at betale sin løn tilbage, ringer han derfor til Janni Pedersen med det samme. Hun er jobforløbsvejleder på AspIT, og han kan ringe til hende, fordi han er en del af Joballiancen, hvor det tidligere STU-sted har til opgave at hjælpe de unge ind på arbejdsmarkedet og fastholde dem ved at hjælpe, når der opstår udfordringer, som de unge ikke kan løse selv.
”Janni kommer op med en plan, som bliver sagt i ord, som jeg forstår, så jeg er med på, hvad der nu kommer til at ske. Og det hjælper med at få ro på hovedet og finde en plan for fremtiden,” siger han.
STU-sted som sikkerhedsnet
Også på AspIT kommer det som et chok for Janni Pedersen, da den tidligere elev Tobi Jagusch ringede og fortalte den dårlige nyhed kun halvanden måned efter, hun havde vinket farvel og sendt ham ud i sit første job.
”Tobi var godt i gang med sit job, og jeg troede, at vi kunne begynde at udtrappe ham, fordi vi også vidste, at han ville ringe, hvis han fik brug for hjælp. Men nu gik vi intensivt ind i hans sag igen, fordi vi vidste, at vi skulle samle ham op her,” siger hun.
En opsamling, der kun bliver mere kompliceret, da Tobi får besked på at betale månedslønnen tilbage. Regningen får de mørke tanker i Tobis hoved til at blive værre, fortæller han. Og samtidig betyder det, at Janni skal løse to problemer for Tobi på samme tid for at sikre, at han ikke bliver slået helt ud af kurs.
”Der er to spor. Der er pengesporet, hvor jeg siger til Tobi, at det tager jeg mig af. Jeg kan ikke love, hvad udfaldet bliver, men jeg tager mig af det, og du skal ikke tænke på det. Og så er der det spor, som handler om, at vi skal finde et nyt job til Tobi,” siger hun.
Hold dig opdateret