Politisk frontløber for børn, unge og voksne med særlige behov

Esben Kullberg har sat børn, unge og voksne med særlige behov på den politiske dagsorden gennem 10 år. I anledning af jubilæet tegner Ligeværd et portræt.

Af Lasse Mors

Man kan godt tillade sig at tilskrive Esben Kullberg en stor ære for, at børn, unge og voksne med særlige behov har en tungere politisk stemme i dag end for ti år siden. Det budskab giver genlyd, når man spørger, politikere, interesseorganisationer, uddannelsessteder og medlemmer af Ligeværd, hvilket aftryk Esben Kullberg har sat gennem sine 10 år som direktør for Ligeværd.

En af dem er børne-, undervisnings-, og handicapordfører Anni Matthiesen (V).

”Man skal altid passe på med at give den fulde ære til en person, fordi selvfølgelig har han også haft nogen omkring sig. Men jeg vil sige det på den måde, at Esben har været frontløber og dermed også kan klappe sig selv på skulderen, fordi der har han virkelig flyttet noget de sidste 10 år,” siger hun.

Anni Matthiesen har siddet i Folketinget siden 2011 og har flere gange talt med Esben Kullberg, siden han blev ansat som direktør for Ligeværd i 2014. Gennem årene har hun lært Esben Kullberg at kende som en troværdig sparringspartner, når hun har siddet med omkring forhandlingsbordet på bl.a. stu-området. Og hans arbejde har ført til, at Ligeværd generelt har en stemme på Christiansborg, mener hun.

”Jeg tror, der er væsentligt flere i dag på Christiansborg, der har kendskab til Ligeværd end for ti år siden. Så jeg synes, at vi som politikere er bevidste om, at Ligeværd er nogen af dem, som vi også bør og skal lytte til.”

Ligeværds DNA

Tilbage i 2014 var Bent Mikkelsen som formand for Ligeværd Forældre & Netværk med til at ansætte Esben Kullberg, og det er der mange, der er glade for, fortæller han. Men det var et sats at vælge ham.

”Det sikre valg havde været at tage en scient.pol,” siger Bent Mikkelsen og husker, at Esben Kullberg skilte sig ud på sin baggrund.

Han er uddannet teolog, har arbejdet som præst, billedkunstner og som ledelseskonsulent og har en MA i retorik. Inden han blev ansat i Ligeværd, var han rektor på Aarhus Kunstakademi.

”Han havde en anden tilgang til mennesker, samfund og unge menneskers udvikling. Jeg tror også, det er det, han høster stor anerkendelse for i politiske kredse. Han mestrer at se helheden.”

At se det hele menneske er Ligeværds DNA, siger flere af de i alt 10 kilder, der har udtalt sig om Esben Kullberg til artiklen. Et DNA, som Esben Kullberg ifølge Bent Mikkelsen har gjort endnu tydeligere gennem årene.

”Vi siger ikke bare, at vi skal have flere penge, og overførselsindkomsterne skal stige. Vi er med til at udvikle de muligheder, som vores børn og unge skal have. Med Esben i spidsen har Ligeværd en profil, som er absolut anerkendt, som man lytter til, og som laver udviklingsprojekter, der bliver lagt mærke til,” siger han.

Målgruppen i centrum

Udgangspunktet for Esben Kullbergs arbejde er altid at rette fokus mod de børn, unge og voksne med særlige behov, som det hele handler om. Det siger blandt andre Daniel Dagø, som er formand for Unge For Ligeværd, UFL.

”Jeg ser ham som en, der tager vare på os unge, og det virker altid, som om han er mest for os. Han laver jo lige så meget igennem de andre foreninger. Men jeg har altid en følelse af, at vi er de vigtigste,” siger han.

Måske er det en af de vigtigste grunde til Esben Kullbergs succes med at give Ligeværds målgruppe en tungere politisk stemme. Han kan noget særligt med at møde mennesker, leve sig ind i deres liv og formidle deres verden videre, lyder det fra flere. Og empatien for både børn, unge og voksne og deres stemmer, har også Daniel Dagø lagt mærke til.

”Han er meget opmærksom på os, som måske ikke altid vil sige noget af os selv. På den måde er han rigtig god til at sørge for, at vi også får sagt vores meninger til forskellige ting, og så lytter han til det, vi siger.”

Det er Kim Dyrvig enig i. Han har været medlem af UFL siden 1992 og er i dag 50 år gammel. Men ifølge ham er Esben Kullberg ikke kun god til at formidle målgruppens stemme videre. Han er også god til at tale til dem, så de forstår ham.

”Esben er den bedste leder, vi nogensinde har haft. Han er god til at forklare tingene, så vi kan forstå, hvad han siger. Det er ikke alle, der kan det,” siger han.

Store organisationsforandringer

Den evne bemærker Lena Donkjær også. Hun er vicedirektør på Ligeværds sekretariat, og sammen med kun én anden har hun været ansat længere tid end Esben Kullberg.

”En del af hans job er jo også nogle gange at være mødeleder for en divers gruppe mennesker. Men Esben er dygtig til at være i øjenhøjde med alle, han taler med,” siger hun.

Da Esben Kullberg blev ansat, husker hun, at det hurtigt stod klart, at han ville give de unge en politisk stemme. Og at han ville gøre det dels gennem organisationsforandringer, dels gennem alliancer.

”Han lavede store organisationsforandringer og fik gjort Ligeværd til en udadvendt organisation.”

Ifølge hende kan Esben Kullberg både se og beskrive et mål og samtidig sætte handling bag ordene. Når hun tænker tilbage på den organisationsforandring, som Esben Kullberg var primus motor for, så træder medinddragelsen for hende frem som et afgørende element. For ham var samarbejdet med baglandet nemlig afgørende, da han satte sig i direktørstolen for 10 år siden, fortæller hun.

”Han tænker medinddragelse ind i det, han laver. Og der synes jeg, at han udmærker sig med at være transparent omkring sit lederskab. Det med at have de her mål kræver jo også, at man er entreprenant, dynamisk og strategisk. Og de tre ting koblet sammen med transparent lederskab er det, jeg synes, han har været dygtig til.”

At skabe alliancer

En af de alliancer, Esben Kullberg har skabt, er stu-alliancen. Et talent, som ifølge Mogens Wiederholt, direktør i CP Danmark, er en af Esben Kullbergs store styrker.

”Et af de mærker, som Esben helt tydeligt har sat på den her verden, er stu-alliancen. Det at samle den store gruppe af meget forskelligartede interesser om det fælles mål i stu-alliancen og opnå de resultater, som vi rent faktisk har opnået,” siger han.

Stu-alliancen bliver uden undtagelse fremhævet, når snakken går på Esben Kullbergs talent for at skabe alliancer. Her er flere organisationer gået sammen for at styrke sin stemme i den politiske debat. Og det har ført til betydelige aftryk på den nye stu-lov, fortæller Mogens Wiederholt. Men de gode resultater er ikke en selvfølge.

”Han er god til at skabe relationer og til at få skabt et rum, hvor vi kan være fælles om det, vi er fælles om. Mens det vi ikke er fælles om og er uenige om, det kan vi holde uden for det rum og gå med hver især,” siger han.

Spørger man Mogens Wiederholt, om CP Danmark har fået en stærkere politisk stemme af Esben Kullbergs arbejde, så er svaret klart.

”Ja, det har vi helt sikkert – fordi det er lykkedes at skabe og holde sammen på en alliance. Det er meget karakteristisk for den person, Esben er, og det har givet vildt gode resultater i stu-alliancen.”

Politisk indflydelse i baglandet

Den politiske indflydelse er heller ikke gået ubemærket hen i Ligeværds bagland, hvor det har stor betydning, at unge med særlige behov med Esben Kullberg har fået en stemme på Christiansborg. Det fortæller direktør for Erhvervsskolen Vestjylland, Claus Tobler.

”For os som udbyder er det helt afgørende, at vi kan præge den politiske dagsorden. Vi har ikke musklerne til at skulle lægge energi i at præge landspolitiske beslutninger og initiativer. Det kan vi via Ligeværd – takket være det arbejde, Esben har gjort,” siger han.

Adgangen til politisk indflydelse bemærker flere uddannelsesleder, Ligeværd har talt med. En af dem er Kim Blach Pedersen, som er forstander på Strømmen i Randers. Som årsag til den udvikling peger han på de organisationsforandringer, som Esben Kullberg skabte gennem sine første år som direktør.

”Han har bidraget til, at vi har fået skabt en forening, som giver fagprofessionelle et fællesskab, de pårørende et fællesskab og de unge et fællesskab. Og som favner hele målgruppen på en anden måde end før,” siger Kim Blach Pedersen.

Flere peger på, at det unikke ved Ligeværd er, at foreningen med sine forskellige medlemsorganisationer kan perspektivere en sag fra tre vinkler. At Esben Kullberg så den styrke og har formået at samle al den viden, har stor betydning for, hvor Ligeværd er i dag, mener Claus Tobler.

”Ligeværd har jo mange forskelligartede indsatser og spænder ret bredt. Jeg synes, han har været god til at samle den paraply, som Ligeværd er, og skabe noget klarhed over, hvad det samlede arbejde handler om, så tingene også er bundet sammen,” siger han.

Og resultatet af at samle organisationen og binde tingene sammen står klart, som Lena Donkjær udtrykker det.

”Det har givet større gennemslagskraft politisk for en målgruppe, som ellers godt kan falde ned imellem to stole. Han har givet det en politisk vinkel, som har skabt større synlighed omkring, hvad det vil sige at være ung med særlige behov.”

Marts 2024

Tak for alt Jørn Lehmann

I september 2022 fik vi i LIGEVÆRD den triste nyhed om, at foreningens mangeårige formand, tidligere borgmester i Broager, Jørn Lehmann Petersen, var afgået ved døden efter længere tids sygdom. Han blev 71 år gammel. Hans alt for tidlige bortgang efterlader et stort hul ikke bare i Jørns familie, men også i hans ’familie’ i LIGEVÆRD, og Jørn vil blive husket for sit utrættelige arbejde for samfundets svageste gennem 41 år i byråd og regionsråd samt i LIGEVÆRD.

Det blev min lod at passe på formandsstolen frem til en ny formand kan vælges på generalforsamlingen i maj 2023, og den triste sandhed er, at der fortsat er brug for det, LIGEVÆRD er og gør gennem sine medlemsforeninger og sit sekretariat. Alt for mange børn og unge får ikke en god skolegang, fordi skolen ikke er klædt på til at hjælpe dem i tilstrækkelig grad. Rekordmange skolebørn mistrives, og forældre savner rådgivning og veje til at få konkret hjælp. Samtidig spænder rammer, regler og stramme budgetter nogle gange ben for realiseringen af gode og virkningsfulde idéer.

Da jeg i 2020 blev spurgt, om jeg ville træde ind i hovedbestyrelsen som ekstern repræsentant, var det uden megen betænkningstid. Foreningen er del af en dansk tradition, hvor gode kræfter organiserer sig om konkrete opgaver, som kræver en ekstra indsats og hvor ildsjæle kan finde ligesindede. Samtidig er foreningens stiftere en stor del af historien i det politiske parti, hvor jeg har betalt kontingent de seneste tre årtier, og derfor ligger arbejdet i LIGEVÆRD lige for.

De spørgsmål, som kræver svar, ligger LIGEVÆRD på sinde, og gennem fællesskabet og arbejdet i medlemsforeningerne bliver der fundet løsninger. Senest har LIGEVÆRD fået endnu et medlem, Voksne For Ligeværd, der er en naturlig tilføjelse til Unge For Ligeværd, fordi vi alle med tiden bliver ældre og på et tidspunkt, voksne.

I de kommende måneder gør vi status over inklusionsindsatsen, hvor LIGEVÆRD de seneste to år har haft en særlig indsats. Vi vil presse på i forhold til at holde politisk fokus på, at flere børn skal have et skoletilbud, der passer til dem og gøre opmærksomme på den særlige mulighed for §9-skole-tilbud til unge, der har behov for noget andet end det, folkeskolen traditionelt tilbyder.

Det gør vi sammen i LIGEVÆRD og via de enkelte foreninger, og jeg vil så længe, jeg passer på formandssædet, gøre mit yderste til at leve op til Jørns arv og foreningens tillid.

Henrik Vinther Olesen
Konstitueret formand for Ligeværd

Februar 2023

5 principper skal sikre bedre vilkår for pårørende

Pårørende skal sikres bedre vilkår med 5 principper

Ligeværd vil sammen med 29 andre organisationer sikre bedre vilkår for pårørende. De 30 organisationer vil med udgangspunkt i de 5 principper stå bag lokale, regionale og landsdækkende initiativer og politiske tiltag.

 De 5 principper

  1. Pårørendes retsstilling skal styrkes.
  2. Pårørende skal anerkendes, inddrages og informeres.
  3. Viden om pårørendes vilkår og relevante støtteindsatser skal styrkes.
  4. Helbredsproblemer og social isolation hos pårørende skal forebygges.
  5. Pårørende skal sikres en passende balance mellem plejeopgaver og arbejdsliv.

Download folder med uddybning af de 5 principper (pdf)

Hvad er formålet med de 5 principper?

Med de 5 principper ønsker vi at skabe synlighed og anerkendelse om den store indsats pårørende yder. Ofte bliver indsatsen overset, og mange oplever, at de ikke inddrages. Det slider på helbred og arbejdsliv at være pårørende, og derfor er der behov for tiltag, der kan støtte og styrke pårørende i Danmark.”

De 30 organisationer

ADHD-foreningen
Alzheimerforeningen
Angstforeningen
Bedre Psykiatri
Børn Unge & Sorg
Colitis-Crohn Foreningen
CP Danmark
Danske Handicaporganisationer
Dansk Handicap Forbund
Danske Patienter
Diabetesforenignen
Epilepsiforeningen
Hjernesagen
Hjerneskadeforeningen
Hjerteforeningen
Kræftens Bekæmpelse
Landsforeningen Autisme
LEV
Lige vilkår
Ligeværd
Landsforeningen mod Selvskade og Spiseforstyrrelser
Lungeforeningen
Nyreforeningen
Parkinsonforeningen
Pårørende i Danmark
Scleroseforeningen
SIND
Sjældne Diagnoser
Ulykkespatientforeningen
Ældre Sagen

Solskin, glade mennesker og fremstrakte hænder

Solskin og glade mennesker

Egentlig er det først til november, det er 50 år, siden organisationen Ligeværd blev til, men Hovedbestyrelsen valgte, at jubilæet skulle holdes udendørs den 2. august på Idrætshøjskolen Aarhus. Selvom det kan være svært at samle folk, mens det stadig er sommerferietid, så viste det sig at være et godt valg. For sandsynligheden for, at vi ville kunne finde en dag i november med så dejligt vejr, som det var den fredag, er nærmest lig 0.

Idrætshøjskolen var hele ugen op til fredagen indtaget af over 40 unge med særlige behov, der var på sommercampen ”Idræt & Glæde”. I dagene optil receptionen havde de stillet scene op, pyntet op, lavet kager og malet på skolens tage, så skolen var virkelig gjort klar til fest. Og om fredagen stod de alle iklædt neon-grønne trøjer klar til at modtage jubilæumsgæsterne.

Og sikken en dag det blev. Solen skinnede ned i gårdhaven, og gæsterne placerede sig klogeligt i skyggen under de store træer. Ligeværds folk fra flere årtier tilbage kom og mødtes med gamle venner og fæller i kampen for ligeværdighed. Glæden og snakke summede dagen igennem, og mellem talerne blev der tydeligvis tid til at dele gamle minder og nutidige udfordringer.

Dagen var en fest. Og alle fandt det bedste frem. Men dagen var også en påmindelse om, at arbejdet for ligeværdighed er lige aktuelt i dag som for 50 år siden.

”Der er stadig udfordringer”, som formand Jørn Lehmann Petersen påpegede i sin åbningstale. ”Når vi kigger på samfundet som helhed, er der fortsat nogle, der står udenfor. Man kan sige, at der er brug for at tænke ligestilling på en ny måde, som ikke kun handler om ligestillingen mellem mænd og kvinder, men mellem dem, der er med i samfundets fællesskaber, og dem, der står udenfor”. Som et helt konkret eksempel nævnte formanden inklusionsbestræbelserne i folkeskolen. ”Inklusion er jo en god og rigtig tanke. Men der er nogle gange langt fra teori til praksis. Virkeligheden har vist, at det kræver ressourcer, som vi er nødt til at prioritere. Det, vi ser i dag, ligner mest spareøvelser forklædt i pæne men tomme ord”. Jørn Lehmann Petersen var desuden bekymret over udviklingen omkring den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse, STU. Her nævnte han i særlig grad de begrænsninger, de unge og deres forældre oplevede i forhold til selv at vælge deres uddannelse. Og dette emne blev taget op af flere af de senere talere.

Fremstrakte politikerhænder
Talerrækken talte ud over næstformanden i Unge for Ligeværd, Jonas Aamand også politikere som KL’s formand Jacob Bundsgaard, folketingsmedlem for Dansk Folkeparti Jens Henrik Thulesen Dahl, og ligeværds tidligere formand folketingsmedlem Marianne Jelved. Og Marianne Jelved tog emnet om STU’en situation op i sin tale på en provokerende måde: ”Jeg er blevet rigtig træt af STU’en”, startede hun med at sige. ”Jeg var enormt glad for den, da den kom. Men der er noget, der er gået galt i STU’en. Derfor har jeg allerede haft et møde med den nye undervisningsminister. Jeg har fortalt hende, at der er behov for at gøre noget for at sikre STU’en. Videre i talen løftede hun sløret for en plan: ”Jeg har et mål, som jeg håber, Ligeværd vil være med til at støtte. Mit mål er, at de unge skal have bedre rettigheder til at vælge deres egen uddannelse. Ligesom alle andre unge. Det bliver ikke let, for uddannelsesstederne er så forskellige, men vi er nødt til at finde nogle modeller, så de unge ikke bare er overladt til kommunernes velbefindende”.

Jens Henrik Thulesen Dahl forsikrede receptionsgæsterne om, at unges mulighed for at vælge deres STU-forløb også stod højt på hans personlige politiske prioriteringsliste. ”I STU’en har vi kendt til de her problemer i årevis med, at man i kommunerne ikke får de unge ind på de rigtige uddannelser. Vi har jo en beslutning fra før folketingsvalget, som alle de partier, der støtter den nuværende regering plus Dansk Folkeparti, har underskrevet. Det, den beslutning handlede om, var dels en kvalitetssikring af STU’en, så vi er sikre på, hvad det er, vi får. Dels at man får ret til at komme på den uddannelse, der giver mening for den enkelte. Men hvis vi skal ind og lave de ting om, så har vi brug for jer. Vi har brug for jeres historier. Jeg har brug for at have et tæt samarbejde med Ligeværd i forholdt til at finde ud af, at hvis vi skal ændre noget, hvordan er det så, vi gør det.”

Efterfølgende kunne sekretariatschef Esben Kullberg forsikre politikerne om, at Ligeværd er helt klar til at gribe de udstrakte politikerhænder og bidrage med historier og opbakning til at kvalitetssikre STU’en. Ligesom foreningen er klar til at sikre, at børn og unge med særlige behov sikres gode skole- og uddannelsesmuligheder og forbedrede valgmuligheder, når det gælder om at vælge deres eget uddannelsesforløb.

Undervejs i løbet af dagen, havde de unge, der havde deltaget i ugens sommercamp arrangeret, at der også blev mulighed for at røre sig lidt undervejs. Og dagen sluttede med, at alle receptionsgæster fik mulighed for at prøve kræfter med et par af de aktiviteter, de unge selv havde arbejdet med i løbet af ugen.

Klokken 17 kunne vi sige farvel til de sidste gæster og de unge kunne gøre sig klar til aftenens gallafest, som også var afslutningen på deres aktivitetsfyldte uge. Tak til alle der deltog i festlighederne og tak for al opmærksomhed og gaver.

Smilene hos formand Jørn Lehmann Petersen, Sofie Olsen (kontorassistent på Ligeværds sekretariat) og Jens Thygesen (viceforstander på Klintebjerg Efterskole) var store til Ligeværds jubilæumsreception.

Ligeværds formand Jørn Lehmann Petersen

Ligeværds formand Jørn Lehmann Petersen indledte jubilæumsreceptionen med en tale.

UFLs næstformand Jonas Aamand holder tale

UFLs næstformand Jonas Aamand tog ejerskab over mikrofonen og gav gæsterne indblik i sin tid med UFL i selskab med Ligeværds sekretariatschef Esben Kullberg.

Leg og bevægelse til Ligeværds jubilæumsreception

Nu blev jubilæumsreceptionen jo holdt på Idrætshøjskolen i Aarhus, så leg og bevægelse var en del af programmet.

Marianne Jelved holder tale til Ligeværds jubilæumsreception

Marianne Jelved, som var formand i Ligeværd gennem mange år, var på talerstolen.

Jacob Bundsgaard holder tale til Ligeværds jubilæumsreception

Borgmester i Aarhus og formand for KL, Jacob Bundsgaard holdt også tale til Ligeværds jubilæumsreception.

Jens Henrik Thulesen Dahl på talerstolen til Ligeværds jubilæumsreception

Jens Henrik Thulesen Dahl var den næste på talerstolen til Ligeværds jubilæumsreception.

Anni Sørensen, formand for LEV på talerstolen til Ligeværds jubilæumsreception

Alle øjne var rettet mod talerstolen, da Anni Sørensen, formand for LEV, roste Ligeværd for foreningens evne til at se og skabe muligheder.

Kim Dyrvig fra UFL var den sidste taler til Ligeværds jubilæumsreception

Kim Dyrvig, som har været en del af UFL i mere end 20 år, var den sidste taler til Ligeværds jubilæumsreception

Dem, som det hele handler om: Unge med særlige behov

Tak til de 44 deltagere i sommerhøjskolen Idræt & Glæde, som havde skabt den smukke ramme omkring jubilæumsreceptionen.

August 2019

50 år med og uden ligeværd

2019 er jubilæums år for Ligeværd. Det er 50 år siden Inger Agnethe Grenness stiftede Landsforeningen til støtte for sent udviklede sammen med en række engagerede mennesker, der havde blik for en målgruppe, som på mange måder var glemt af offentligheden.

Det var denne forening, der senere fik navnet Ligeværd efter ønsket om at skabe ligeværdighed for alle mennesker uanset de udfordringer, de måtte have.

Nogen vil måske sige, at efter 50 års arbejde må vi vel være kommet i mål med ligeværdigheden. I et rigt samfund som vores, må der vel være muligheder for at ryde forhindringerne af vejen for dem iblandt os, der har det svært. Vi skulle vel have ressourcerne til at kompensere de borgere, der har et handicap eller udfordringer, der gør, at de ikke har samme muligheder som andre.

Vi er kommet langt på de 50 år, Ligeværd har eksisteret. Vi har skabt mere opmærksomhed omkring borgere, der har udfordringer. Vi har også fået et bedre blik for de ressourcer, disse mennesker har. Flere borgere med kognitive handicap får mulighed for at bidrage til fællesskaberne.

Men der er både hår i suppen og sten i skoene. For når vi måler vores samfund på ligeværdighed, så er der på mange måder langt igen. I skolen får langt fra alle børn med særlige behov den hjælp, de har behov for. Kommunernes inklusionsbestræbelser handler alt for ofte om at spare penge, selv om det bliver pakket ind i fine ord om folkeskolen som inkluderende fællesskab.

Når de unge skal videre i uddannelsessystemet – ofte på en Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse, så er der heller ikke meget ligeværdighed. Hvor andre unge har mange valgmuligheder, så begrænses valgfriheden for unge med særlige behov drastisk i mange kommuner. Analyser af STU viser, at ganske mange kommuner kun giver unge mulighed for at tage deres STU et sted – den kommunale stordrifts institution.

Det viser sig desværre, at kommunernes spareiver alt for ofte rammer netop denne gruppe af unge. Og i de fleste tilfælde betyder det, at de ikke får den tilstrækkelige støtte og hjælp til at finde et passende job. Resultatet bliver, at unge og voksne med særlige behov har en meget lavere beskæftigelsesgrad end andre unge og voksne. Så heller ikke i adgangen til arbejdsmarkedet hersker ligeværdigheden.

Her 50 år efter stiftelsen af vores forening må konklusionen være, at der fortsat er et stort behov for Ligeværd. Der er fortsat en stor gruppe af børn, unge og voksne, der har brug for, at nogen taler deres sag, og at nogen støtter de forældre, der dagligt kæmper for blot en smule ligeværdighed. Vi ved godt, at vi kæmper mod stærke kræfter, som handler om økonomi. Men vi bliver ved med at insistere på, at velfærd, menneskelig trivsel og ligeværdighed kommer først. Så vi kæmper videre.

Jørn Lehmann

Formand for Ligeværd

August 2019

#FordiLigeværdighedKommerIkkeAfSigSelv

”Historie er historie” siger man nogle gange og udtrykker på den måde, at fortiden er noget, man ikke kan ændre på og derfor heller ikke skal beskæftige sig med.

I år fylder historien fylder rigtig meget for Ligeværd. Altså Ligeværds historie. Det gør den af flere grunde. Den umiddelbare anledning er, at Ligeværd i år fejrer 50 års jubilæum. Og når man fejrer den slags runde dage, så er det jo naturligt at kigge tilbage på det, der gjort og opnået gennem tiden.

Den anden anledning har til gengæld et mere fremtidigt sigte. For historien er ikke blot historie. Historie er også identitet. Det, vi er i dag, er et produkt af alt det, mange mennesker har gjort gennem tiden. Menneskers engagement, holdninger og handlinger har formet og skabt Ligeværd, som det er i dag. Historien er et anker og en påmindelse om, hvad vi er sat i verden for. Den minder os om kernen i de opgaver, vi skal tage på os. Den minder os om, hvorfor vi ser ud, som vi gør. Hvorfor vi er dem, vi er.

Det er vigtigt. Ikke mindst i en verden som er så omskiftelig, som den vi lever i i dag.

Historien skal bruges i dag
Nogle vil mene, at det er vigtigt at have blikket stift rettet mod både nutiden og fremtiden. Og hvis vi kun interesserede os for fortiden, ville de have ret. Historien skal bruges i dag.

Og det er da også klart, at Ligeværds historie ikke kan svare på alle de udfordringer, vi står med i dag. Og på mange måder, vil den ovenikøbet vise, at de udfordringer, de allertidligste ’Ligeværds-folk’ stod med, på mange måder ligner dem, vi står med i dag. De er ikke løst. For også i dag står vi med en gruppe af børn unge og voksne, som støder sig på de offentlige myndigheder, falder mellem velfærdssamfundets stole, eller tabes i de ordinære systemer.

Historien viser os parallelle udfordringer for 50 år siden og i dag. Men den viser os også parallelle handlinger. Og måske er handlingerne det mest sigende i Ligeværds historie.

Der skulle – og skal – handles
Inger Agnete Grenness og de andre prominente personer omkring hendes spisebord så det nok som deres opgave at tale for denne gruppe af mennesker, der ikke havde en samfundsmæssig gennemslagskraft. Men de var lige så optagede af at skaffe disse mennesker udviklingsmuligheder. Det var ikke nok at råbe politikere og meningsdannere op. Der skulle handles. Og hvis ikke andre gjorde det, så gik de selv i gang. Produktionshøjskolen i Birkerød, Grennessminde Birkerød, der blev etableret i 1977, er et godt eksempel ligesom K. Helveg Petersens arbejde med at give efterskoler økonomisk mulighed for at omlægge deres undervisning til at blive praktiske prøvefri specialefterskoler, er et andet. Et tredje er det store udviklingsarbejde, der foregik i Ligeværd op til vedtagelsen af loven om særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse, STU.

Hele dette entreprenante løsningsperspektiv gennem historien er en væsentlig del at det, der i dag gør Ligeværd unik.

Vores tid kalder på nye handlinger
Problemerne er ikke løst. Vi står fortsat med store udfordringer, når det gælder ligeværdighed. Og på mange måder kalder vores tid på nye handlinger. Nye måder at skabe synlighed omkring børn, unge og voksne med særlige behov. Det bærer det Ligeværd, vi står med i dag, også præg af. Børn, unge og voksne med særlige behov er en helt anden og meget mere mangfoldig gruppe af mennesker end i Ligeværds start. Og udfordringerne for disse mennesker er derfor også mangfoldige. Derfor må vi i dag arbejde meget bredere politisk og samfundsmæssigt.

Vi kan ikke stå alene. Derfor er vi i dag meget optaget af at skabe samarbejder med en lang række andre organisationer, som kan være med til at sikre det politiske pres. Vi må kommunikere og organisere os på nutidens præmisser. Vi må sikre kontakten til de stærkeste politiske netværk inden for både bolig-, beskæftigelses-, undervisnings- og socialpolitik.

Vi tror på, at vi med de seneste års udviklingsarbejde i Ligeværd har været med til at sikre, at Ligeværd i fremtiden kan stå endnu stærkere som fortaler og udvikler af indsatser for børn, unge og voksne med særlige behov og deres forældre.

Jørn Lehmann, tidligere formand i Ligeværd
1. juli 2019

“Karen blev ikke inviteret med”

I anledningen af Ligeværds 50 års jubilæum, bringer vi fortællinger fra foreningens historie. Denne gang handler historien om Karen Grenness – søsteren til Inger Agnete Grenness, der i 1969 tog initiativet til at starte en landsforening for sent udviklede. Den blev senere til Ligeværd. Hendes søster Karen er en væsentlig årsag til, at Ligeværd overhovedet er til i dag.

Inden Inger Agnete Grenness startede foreningen, havde hun i mange år arbejdet utrætteligt på at skabe opmærksomhed omkring denne gruppe af mennesker i samfundet, som efter hendes opfattelse var blevet overset og som manglede den rette støtte og hjælp.

Landsforeningen til støtte af sent udviklede begyndte i 1980 at udgive et blad med titlen ’De sent udviklede’. I det første blad fra juni 1980 fortæller Inger Agnete Grenness om sine bevæggrunde til at gå ind i arbejdet gennem sin fortælling om søsteren Karens svære vilkår som sent udviklet.

”Hun (Karen) var en sød lille pige med røde kinder og slangekrøller. Vi legede glimrende sammen, da hu havde en udmærket fantasi. Min ældste søster og jeg gik i en privat pigeskole. Det skulle Karen også, når hun blev gammel nok. Hun gik to år i første klasse, hvorefter lærerne erklærede, at det ikke kunne nytte noget.”

Karen fik særundervisning hos en dame, der lærte hende at læse, skrive og regne. Her lærte Karen også forskellige håndarbejder. Forholdet mellem Karen og hendes lærer udviklede sig til at være nært og de bevarede kontakten op gennem årene.

Søsteren i skyggen
Men Karen kom til at stå i skyggen af sine søskende. Inger Agnete fortæller: ”I 1918 fik vi en lillesøster, som var et særdeles velbegavet barn, bl.a. læste hun rent allerede fire år gammel, det kunne den adskilligt ældre Karen ikke. Og uden at nogen tænkte over det, udviklede der sig en meget stor mindreværdsfølelse hos Karen”. Men også familien synes at overse Karen. Inger Agnete fortæller videre: ”Min ældste søster blev student i 1926. I den anledning blev hun og jeg inviteret på en tur til Italien sammen med Far og Mor. Karen blev ikke inviteret med.”

En omtumlet tilværelse
Karen får en noget omtumlet tilværelse i årene efter. På Mariaforbundets landshusholdningsskole lærer hun at væve. Og selv om Karen antageligt var en udmærket væverske, gik arbejdet dog langsomt, og da væven kun kunne stilles op i kælderen, sad hun isoleret og ensomt, hvilket blot fik arbejdet til at gå endnu mere trægt.

Ved hjælp af bekendte, lykkedes det at sikre Karen fuld invaliderente og dermed sikre et forsørgelsesgrundlag, som vævningen ikke kunne give. Væven måtte dog også afhændes, da moderen flytter i en mindre lejlighed. ”Det gjorde ikke så meget i starten, fordi Karen kunne tage hen til den gamle dame, der havde lært hende at væve, og gå hende til hånde. Men da denne dame døde et par år senere, brød hele Karens verden sammen. Der udvikledes en stærk depression hos hende. Det ytrede sig bl.a. derved, at hun vaskede hænder, til sæben lå i et tykt lag skum, og derefter talte til 50 eller mere, mens hun skyllede hænderne under vandhanen.”

Karen udvikler tydeligvis det, vi i dag kalder OCD. Og da deres mor ikke længere magter at have Karen boende hjemme, kommer Karen på et fredehjem under åndssvageforsorgen. Der er Karen slet ikke tilpas, og hendes belastningsreaktioner bliver blot værre, og hun bliver mere og mere ulykkelig. Til sidst indlægges Karen på Sankt Hans Hospital. Heller ikke her får hun det godt, og hun fortæller sin søster, hvordan hun bliver låst ud og ind, hvordan hendes taske bliver endevendt, badekåbesnoren fjernet, så hun ikke kan hænge sig i den, ligesom neglesaks og endda håndlotionen bliver taget fra hende, så hun ikke kan skære sin pulsåre over med enten saksen eller glasskår fra lotionflasken.

Det hvide snit
I 1942 tager de psykiatriske hospitaler en ny metode i brug. Operationen ’det hvide snit’ breder sig som kirurgisk indgreb mod sindslidelse. ”Min mor spurgte en overlæge til råds. Han mente, der kunne være ca. 30% chance for en bedring. Det førte til, at Karen blev opereret. Hun var anderledes derefter. Fra at være et elskeligt, nærmest selvudslettende lille menneske, var der kommet noget andet over hende. Hun kunne være irriteret og sige: ’nej, det passer mig ikke i dag’ hvis jeg f.eks. foreslog, at vi ryddede op i et skab. Det ville hun aldrig have sagt før.”

Det er tydeligt for Inger Agnete, at Karen ikke får den rette hjælp og blot bliver dårligere og dårligere. Dertil har Karen efter operationen fået forståelsen af, at hun nu var blevet rask og blot ventede på et ord fra sin mor, for at hun kunne komme hjem. Men det ord kom ikke.

”Da min mor var blevet syg, blev det mig, der måtte tale med ledelsen på Sankt Hans, det endte med, at Karen blev flyttet til en anden mindre afdeling. Der var desværre kun en enkelt her, Karen kunne tale med. De andre var ude af stand til at føre en samtale. Den eneste beskæftigelse var fremstilling af klemmer, og da Karen efterhånden rystede en del på hoved og hænder – hvilket var forårsaget af medicin og operationen – fremstillede hun færre end de dårligste patienter.”

Ulykkelig og dårligt selvværd
Karens plagede motorik betød, at hun nogle gange var lidt uheldig og måske kom til at knække en tråd. Den slags udløste skænd, som gjorde hende endnu mere ulykkelig. Da Karen umærket forstod, at hun ikke kunne lave så meget som mange af de andre patienter, tærede det på hendes selvværd. ”Hun blev ulykkelig og arbejdet gik langsommere og langsommere. Hun havde begyndt at lave en pude, der skulle bruges som sølvbryllupsgave til mig. Da hun ikke havde lavet meget af den selv, sagde hun ved afleveringen, at hun ikke havde lavet ret meget ved den, men at det var andre.”

Karen blev dårligere og mere og mere ulykkelig og det lykkedes Inger Agnete at finde et sted i Saunte, hvor Karen fik det bedre. ”Her livede hun op, fordi hun følte, der var brug for hende. Hun kunne gøre småærinder for de dårligere patienter, gå til Hornbæk og bytte bøger på biblioteket, samt gøre mindre indkøb for forstanderen.” Men også denne ellers gode periode fik en ende, da Karen kom ud for drilleri, da hun som tak for en tjeneste, hun havde gjort for en af patienterne, fik tilbudt et glas vin. Uvant med at drikke, blev Karen syg og kastede op. Det måtte hun høre for blandt de andre patienter og Karen følte sig hånet og mobbet. ”Jeg måtte derfor tage hende hjem igen i nogle måneder, og det endte så med, at hun kom på et hjem under kolonien Filadelfia. Der er hun endnu, har sit eget værelse med egne ting”, slutter Inger Agnete i bladet ’De sent udviklede’ fra juni 1980 sin beretning om sin søster Karen.

April 2019

Tydelig retning og nye kræfter

Efter næsten 50 år med Ligeværd, er der mere end nogensinde behov for, at vi arbejder for at forbedre forholdene for børn, unge og voksne med særlige behov. Nye personer og indsatser skal sikre Ligeværd kræfter til den opgave.

Mens hele 2017 blev brugt til at gentænke Ligeværds organisation og opgaver, er vi nu i gang med at lave den organisation. Med nye indsatser og en række nye personer i vores organer, er vi nu klar med en organisation med helt ny muskelkraft og skarpt fokus på kerneopgaven.

Synlighed, samarbejde og sammenhængskraft

Disse tre ord har været overskriften på det strategiske arbejde siden 2016. Det var også de tre ord, som satte arbejdet med organisationen i gang.

Synligheden handler om alle de mennesker, der har brug for Ligeværd i deres dagligdag, men som ikke altid kender de muligheder, vi tilbyder.

Samarbejdet er den hånd vi rækker ud i verden til andre, der vil samarbejde til glæde og gavn for børn, unge og voksne med særlige behov.

Sammenhængskraften holder os fast på, at vi skal dele og bruge den store viden, der findes i vores egne rækker, så vi bliver bedre til at varetage den opgave, Ligeværd er sat i verden for.

En professionaliseret forening med stærke værdier 

Vores foreningsstruktur er vores berettigelse. Det vi gør og det vi mener, hviler på det grundlag, at vi repræsenterer en masse mennesker og institutioner. Men også foreninger har brug for inspiration udefra. Derfor har vi inviteret personer med gode netværk, mange års erfaring og stærke værdier ind i Ligeværds nye hovedbestyrelse. Den nye sammensætning skaber en helt ny dynamik i både samtaler og beslutninger og det blik udefra, som de nye hovedbestyrelsesmedlemmer kaster på Ligeværd, sikrer at vi får optimeret vores arbejde og følger med tiden.

Det politiske arbejde skal fylde mere

Børn, unge og voksne med særlige behov er ofte omfattet af en masse lovgivning. Derfor er gangene på Christiansborg vigtige for os. Ligeværds område har ikke altid den store opmærksomhed fra folketingets politikere. Vi oplever ofte, at politikerne ikke kender tilstrækkeligt til de forhold de lovgiver omkring. Eller ikke er klar over, hvordan deres love bliver administreret i de enkelte kommuner. Derfor er vi nødt til at fortælle dem, hvordan virkeligheden er, for de borgere, vi arbejder for, og de lovgiver om. Vi skal være tæt på beslutningstagerne og være tydelige i det vi mener, der skal gøres.

Den nye struktur har derfor skabt nogle helt nye politiske udvalg, der skal sikre at vores holdninger bliver tydelige. Udvalgene arbejder inden for fire politikområder: socialpolitik, boligpolitik, skole- og uddannelsespolitik samt beskæftigelsespolitik. Også i den sammenhæng inviterer vi kloge hoveder med indsigt og holdninger ind i arbejdet. De politiske udvalg trækker i arbejdstøjet efter sommerferien og vil komme med input til hovedbestyrelsen og arbejdet i alle hjørner af Ligeværd.

Alt er kommunikation

Synlighed, samarbejde og sammenhængskraft afhænger af hvor godt og klart vi får vores synspunkter kommunikeret.  Vi har derfor styrket kommunikationen, så vi kommer ud med vores værdier, menneskesyn og meninger.

Det politiske arbejde skal følges op af kommunikation på alle vores platforme, og den skal være aktuel og fange de dagsordener, der lige her og nu berører vores målgruppe. De politiske dagsordener var desværre ofte væk inden bladet Ligeværd udkom. Derfor har vi været nødt til at frigøre ressourcer, så bladet Ligeværd kun udkommer 2 gange årligt. I dag har vi Ligeværd.Online, der havner i hen ved 2000 menneskers mailboks hver 14. dag. Samtidig har vi skabt en målrettet indsats på Facebook. Her når vi ud til over 20.000 personer om ugen.

Vi har meget at dele med verden: holdninger, stærke værdier og en kæmpestor viden i vores medlemssammensætning om et område, vi alle engageret i. Den viden skal komme så mange som muligt til gavn. I den forbindelse spiller kurser, konferencer og messer en stor rolle. Netop arbejdet med den form for formidling af vores arbejde og viden vil fremover få en meget mere fremhævet plads.

I år vil Ligeværd for første gang stå for at arrangere vejledningsmesser, og vi har allerede gennemført langt flere kurser og konferencer end før. Og flere af vores arrangementer har også givet politiske resultater, så politikerne er også opmærksomme på den del af vores arbejde.

Et nyt tydeligere og stærkere Ligeværd vokser frem

Der findes megen viden i vores store netværk. Det skal vi dele med hinanden. Lokalforeninger og UFL klubber, lederfora for skoler og uddannelsessteder og faglige netværk for medarbejdere er alt sammen vigtige sammenhænge for den sammenhængskraft og videndeling, der er nødvendig for at vi er fælles om de klare budskaber og sammen om at sikre stærke indsatser.

Ligeværd har med de nye tiltag igangsat et forandringsarbejde, som mange organisationer kigger på.

August 2018

Ny organisation i Ligeværd

Et tydeligere Ligeværd med markant stemme 

Ligeværd har eksperter på alle perspektiver for mennesker med særlige behov. Organisationsændringen samler Ligeværd til en tættere organisation med en tydeligere stemme om at skabe ligeværdighed i samfundet. 

Tilstede i Vingstedcentret er deltagerne i Årskonferencen, 125 ledere og medarbejdere fra nogle af de skoler, uddannelsessteder og socialøkonomiske virksomheder, der er organiseret i Ligeværd. Med et billede af Inger Agnete Grenness på bagvæggen fortæller sekretariatschef Esben Kullberg om de tanker, der satte hele processen i gang om ændring af Ligeværds organisation, og hvad der er kommet ud af de mange møder der er holdt gennem hele året.  

– Ligeværd har gennem 50 år været talerør for mennesker med særlige behov. Inger Agnete Grenness startede dengang arbejdet for ligeværd og værdighed for en gruppe af mennesker, der har svært ved at tale deres egen sag. Og selvom vi har været i gang i et halvt århundrede, så er opgaven desværre stadig aktuel. Det er derfor jeg bruger Inger Agnete, når jeg taler om den opgave vi har i Ligeværd, siger Esben og fortsætter:

– Det er stadig Ligeværds vigtigste opgave at arbejde for ligeværdighed i alle livets forhold for både børn, unge og voksne med særlige behov. Jeg håber også, at det er det, der står tilbage efter, at jeg har fortalt om den organisation, vi nu er i gang med at lave: Vi skal have endnu større politisk gennemslagskraft, og vi skal sætte tydeligere aftryk på dem mennesker, som træffer de vigtige beslutninger for de mennesker i vores samfund, som ikke kan tale for sig selv. 

Inspiration fra historien 

Ligeværds historie har været med til at inspirere processen med to vigtige inspirationskilder i Inger Agnete Grenness og K. Helveg Petersen. 

– Inger Agnete Grennes startede et politisk lobbyarbejde og samlede læger, lærere, skoledere og politikere omkring hendes eget spisebord. Afsættet var hendes søster, der tilhørte en gruppe børn og unge, der blev kaldt sinker. Gennem brevveksling med datidens politikere fik hun introduceret udtrykket ’sent udviklede’. Blandt de politikere, der gik ind i arbejdet, var K. Helveg Petersen, som er den anden væsentlige inspirationskilde i Ligeværd”, siger Esben og skifter billedet af fru Grennes på væggen til et billede af K. Helveg Petersen. 

– I løbet af nogle år blev K. Helveg Petersen formand for den forening, der blev forløberen for Ligeværd nemlig ’Landsforeningen til støtte af sent udviklede’. Helveg Petersen var landsforeningens formand gennem 18 år frem til 1992. Han var også folketingspolitiker og både kulturminister og undervisningsminister. Det lykkedes ham at forhandle en finanslov på plads, der gav efterskoler mulighed for at søge penge til at omlægge undervisningen og være praktisk og prøvefri. Det er de efterskoler, vi i dag kender som specialefterskolerne, og som stort set alle er medlemmer i Ligeværd. 

At specialefterskolerne altid har været en del af Ligeværds arbejde, har betydet, at Ligeværd hele tiden har været optaget af, at vores unge får de rette betingelser for at udvikle sig. Ligeværd skælder ikke kun ud på systemet eller myndighederne men gør noget ved de unges udfordringer. Ligeværd hjælper, støtter og leder efter løsninger. Den pædagogik, der er udviklet på skoler og uddannelsessteder i Ligeværd, er i dag en væsentlig del af organisationens DNA.

December 2017